ПОВЕЋАТИ ОБИМ САРАДЊЕ У ИЗРАДИ ПРОЈЕКАТА
21.3.2011

У циљу успешног остваривања Стратешког плана развоја Градске општине Палилула, унапређења квалитета живота грађана и квалитетније сарадње са организацијама цивилног друштва, управама и установама Града, на изради пројеката од интереса за локалну заједницу у 2011, председник општине, проф. Др Игор Новаковић, одржао је радне састанке са челницима  организација „Проактив“, „Протекта“, Обласне развојне агенције „Југ“, Канцеларије за локални економски развој „Клер“ а у припреми је и састанак са тимом Пројектног центра-Управе за пољопривреду, одрживи развој и заштиту животне средине града Ниша и другим заинтересованим организацијама. Овим поводом, представници руководства и пројектног тима општине Палилула разменили су пројектне идеје, погледе на локални и регионални развој, разговарали о могућностима сарадње јавног и невладиног сектора у процесу придруживања наше земље ЕУ, унапређењу пројектних активности.

Градска општина Палилула је профилисана према европском моделу, који јединицу локалне самоуправе не одређује само као административни сервис локалне заједнице, него као и партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема заједнице-истиче проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Зато у оквиру свакодневих активности и контактима са становништвом наших насеља-каже председник Новаковић, руковоство Општине сагледава проблеме грађана, утврђује приоритете и израдом и реализацијом пројеката, који не зависе од буџета града, успешно их решава прибављањем додатних средстава. У овом тренутко, у општини се успешно остварују два међународна пројекта које финансира Европска унија. Први је из програма Exchange 3–који се остварује под називом „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“. Општина Палилула изабрана је крајем прошле године као једна од 12 општина у Србији за техничку подршку Пројекта МСП ИПА 2007 - за израду акционих планова развоја који финансира Европска унија, а спроводи конзорцијум који предводи немачко Друштво за техничку сарадњу (ГТЗ). Пројекат блиско сарађује са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Министарством за државну управу и локалну самоуправу и локалним самоуправама у Србији.

У циљу ефикаснијег, савременог и функционалног остваривања права грађана, бољег сагледавања проблема грађана, као и подизања квалитета услуга које пружа Управа општине отворен је КОНТАКТ ЦЕНТАР-ИНФО48 који представља јединствен информациони систем. У року од само 48 сати, у сарадњи са надлежним Управама, решавају се захтеви грађана. Палилула је прва општина у Граду Нишу и друга у Србији (после Инђије) која је применила овај систем пружања услуга грађанима. Градска општина Палилула је једна од пет градских општина града Ниша, која се налази у јужном делу града Ниша. То је природно-географски комбинација равничарског (у сливу Нишаве и Јужне Мораве) и брдско-планинског рељефа. Површина општине је 117,37 километара квадратних, и по попису из 2002. године у њој живи 72.165 становника, од чега 54.596 живи у градском подручју, а 17.569 у сеоском подручју. Међутим, према проценама стручњака, услед великог броја избеглих лица са простора Косова и Метохије, на територији Градске општине Палилула данас живи око 90.000 становника.